Київ відкинув пропозиції Москви щодо транзиту газу

Київ відкинув пропозиції Москви щодо транзиту газу

Міненерго України наполягає на укладенні довгострокового контракту і загрожує “юридичними діями” за використання труби без угоди.

Київ відкинув нові пропозиції “Газпрому” за контрактами на транзит газу. Російська сторона запропонувала як варіант продовження чинної угоди, так і умови нової. Однак українське Міненерго вони не влаштували.
Зокрема те, що потрібно відмовитися від судових позовів, а термін нового контракту обмежений одним роком. Як заявив міністр енергетики України в ефірі телеканалу ICTV, компроміс можливий при укладенні довгострокового контракту.

“Та пропозиція, яка зараз отримано, воно є неприйнятним для України, з огляду на те, що потрібно відмовитися від арбітражів і підписати договір лише на один рік”, – заявив Олексій Оржель, додавши, що компроміс можливий, але лише при укладенні довгострокової угоди.

“Ми без транзиту не замерзнемо”, – заявив Оржель, пригрозивши юридичними наслідками за продовження поставок без договору: “Ми розглядаємо такий сценарій, більш того, ми обговорювали його з європейцями. Формально, якщо газ буде йти по трубі, це буде контрабанда. Ну тобто формально, у нас немає домовленостей, а через нашу території провозять товар”.

Тільки ось без участі третьої сторони Києва домовлятися з Москвою не готовий. Як заявив виконавчий директор компанії Нафтогаз Юрій Вітренко, подальші консультації повинні здійснюватися за участю Європейської комісії.

“Ми сподіваємося, що продовжиться робота в тристоронньому форматі, і навіть останнє речення Газпрому ми теж будемо обговорювати прозорим способом в тристоронньому форматі з нашими європейськими партнерами, щоб забезпечити справедливі, а це в нашому випадку європейські, умови продовження транзиту”, – заявив Вітренко в ефірі телеканалу ICTV.

Поділитись