Київ назвав можливі терміни зустрічі в “нормандському форматі”

Київ назвав можливі терміни зустрічі в “нормандському форматі”

Зустріч лідерів країн «нормандської четвірки» може відбутися в кінці вересня – початку жовтня 2019 року.

Про це в інтерв’ю порталу «Лівий берег» розповів помічник президента України з міжнародних справ Андрій Єрмак.

“Ця зустріч повинна відбутися, тому що повинна відбутися особиста зустріч президента Зеленського і президента Путіна. Важливо, щоб вони зустрілися”, – сказав він. За його словами, зустріч в «нормандському форматі» повинна пройти після переговорів українського лідера з американським колегою Дональдом Трампом в Нью-Йорку.

Як зазначив Єрмак, за кінець вересня як дати засідання по Донбасу висловилися лідери Німеччини, Франції та України. “Росія не дала підтвердження, але і не сказала “ні”, – уклав помічник Зеленського.

13 вересня помічник президента Росії Юрій Ушаков заявив, що зустріч лідерів країн «нормандської четвірки» може відбутися в жовтні. «Називався ряд дат, які поки ще не узгоджені», – зазначав він. За словами представника Кремля, про те, що зустріч пройде в самий найближчий час, не може бути й мови.

Пізніше глава Міністерства закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що крім домовленостей по Донбасу, Київ сподівається укласти угоду по газу. Питання енергетичної безпеки України, за його словами, значиться в деяких документах і заявах «нормандського формату».

На проведення чергового засідання за участю лідерів країн «нормандської четвірки» в ході останньої зустрічі з Путіним наполягав його французький колега Еммануель Макрон. Про необхідність зустрічі заявляв і Зеленський.

«Нормандський формат» – дипломатична група з представників Німеччини, Росії, Франції та України щодо врегулювання ситуації в Донбасі. У лютому 2015 року лідери чотирьох країн узгодили в Мінську документ, який передбачає в тому числі введення режиму припинення вогню і законодавче закріплення особливого статусу регіону.

Фото Liga.net

Поділитись