Київ і Париж обговорили підготовку зустрічі політичних радників “нормандської четвірки”

Київ і Париж обговорили підготовку зустрічі політичних радників “нормандської четвірки”

Глава офісу президента України Андрій Єрмак в п’ятницю обговорив в Парижі з зовнішньополітичним радником президента Франції Емманюелем Бонном підготовку зустрічі політрадників лідерів країн “Нормандки четвірки” (Німеччина, Росія, Україна і Франція).

Про це сказано в повідомленні офісу українського президента.

“Сторони обговорили можливість зустрічі зовнішньополітичних радників лідерів країн” нормандської четвірки “в найближчі тижні”, – наголошується в ньому. На переговорах також піднімалося питання виконання домовленостей грудневого саміту лідерів “нормандської четвірки” в контексті підготовки до наступної зустрічі в Берліні. Крім того, порушувалося питання підготовки візиту президента Франції Еммануеля Макрона в Україну, який може відбутися до кінця року.

Українську сторону на переговорах очолив перший заступник глави делегації Києва в контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, віце-прем’єр Олексій Резніков. У неї також увійшли міністр оборони Андрій Таран, міністр культури і інформаційної політики України Олександр Ткаченко, заступник керівника офісу президента Ігор Жовква і радник президента України Руслан Демченко.

Раніше українська делегація на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою провела переговори в Берліні, на яких обговорювалося питання перспективи зустрічі “четвірки”. За їх підсумками Кулеба заявив, що контакти в “нормандському форматі” тривають і найближчим часом відбудеться чергова зустріч глав МЗС. Однак офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова пізніше сказала, що офіційних пропозицій з цього приводу Москві не направляли.

Саміт в “нормандському форматі” за участю лідерів Німеччини, Росії, України і Франції після трирічної перерви пройшов 9 грудня 2019 року в Парижі. Його учасники прийняли комюніке, в якому підкреслюється, що мінські угоди залишаються базисом для роботи в “нормандському форматі”, також вони виступили за розведення сил на додаткових ділянках лінії зіткнення і підтримали закріплення в українському законодавстві на постійній основі “формули Штайнмайєра” – механізму надання Донбасу особливого статусу. Лідери країн домовилися продовжити дискусію на вищому рівні в “нормандському форматі” вже через чотири місяці в Берліні, а протягом цього часу зробити ряд кроків в напрямку політичного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Поділитись