Кіберполіція встановила онлайн-шахраїв, які ошукали майже 500 громадян

Кіберполіція встановила онлайн-шахраїв, які ошукали майже 500 громадян

Кіберполіція встановила онлайн-шахраїв, які ошукали майже 500 громадян. Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Зловмисники продавали в мережі Інтернет товари і послуги, яких не існує, а також організовували діяльність call-центрів, що виманювали данні банківських карток громадян. Завдані збитки становлять понад 4 мільйони гривень.

“Співробітники кіберполіції спільно зі слідчими підрозділами Нацполіції, під процесуальним керівництвом органів прокуратури, викрили 49 осіб, причетних до шахрайства. Викриття відбулося в ході оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на виявлення незаконних call-центрів та онлайн-шахраїв. Майже у всіх регіонах України кіберполіція встановила осіб, які у соцмережах та на вебсайтах оголошень розміщували інформацію з продажу неіснуючих товарів і послуг. Зловмисники «продавали» одяг, взуття, побутову техніку, меблі, тварин тощо. Також правоохоронці виявили фіктивні пропозиції з оренди житла та послуг з переробки деревини”, – йдеться у повідомленні.

Аналогічні злочини викрили у Київській, Одеській, Дніпропетровській, Харківській та Черкаській областях. Там правопорушники для своїх махінацій створювали власні вебсайти та вимагали повну передоплату за товари і послуги. Після отримання грошей шахраї зникали.

Також в Одеській, Запорізькій та Дніпропетровській областях поліцейські викрили незаконну діяльність call-центрів. Правопорушники телефонували потерпілим, представлялись працівниками служби безпеки банків та виманювали інформацію про реквізити банківських карток.

На Івано-Франківщині чоловік видавав себе за поліцейського та вимагав гроші у людей за непритягнення до відповідальності їх родичів, які нібито вчинили злочин. Крім цього, у Закарпатській та Харківській областях кіберполіцейські викрили осіб, які нелегально оформлювали онлайн-кредити на громадян.

У Києві, на Волині та Вінниччині кіберполіція припинила діяльність незаконних організацій, які під виглядом інвестування в прибуткові проєкти – привласнили гроші вкладників. Попередньо встановлено, що від дій зловмисників постраждали близько 500 осіб. Сума завданих збитків перевищує 4 мільйони гривень.

Частина збитків вже відшкодована. Наразі встановлено 49 осіб, причетних до зазначених онлайн-шахрайств. Із цієї кількості 30 фігурантам вже оголошено про підозру. Десятьох зловмисників затримано в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України.

За даними фактами відкрито кримінальні провадження за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Слідство триває.

Поділитись