Кіберполіція спіймала аферистів, що обдурили українців

Кіберполіція спіймала аферистів, що обдурили українців

Стало відомо, що кіберполіція спіймала аферистів, що обдурили українців. Встановлено, що упродовж 2017–2019 років зловмисники під приводом продажу автомобілів та сільськогосподарської техніки заволодівали коштами громадян – понад сім мільйонів гривень. Про це розповіли у  відділі комунікації поліції Києва, передає Newformat.info.

Так, слідчі Подільського управління поліції спільно з Департаментом кіберполіції Національної поліції України під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури №7 в ході супроводження кримінального провадження за фактом шахрайських дій викрили діяльність злочинної групи, організатором якої стала 34-річна мешканка столиці. За словами начальника Подільського управління поліції Владислава Іщенка, після проведення першочергових слідчих дій усіх фігурантів поліцейські затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України:

«Правопорушники розміщували в Інтернеті оголошення щодо продажу автомобілів та сільськогосподарської техніки за цінами, нижчими за ринкові. В подальшому з ними зв’язувалися потенційні клієнти, з якими аферисти домовлялися про зустріч. Потім складався консультаційний договір та вирішувалося питання про внесення попередньої оплати за неіснуючі автомобілі та техніку, а це – 30-50% від вартості. Після отримання коштів від потерпілих шахраї починали переховуватися від ошуканих клієнтів, змінюючи номери телефонів та розташування офісів», – додав правоохоронець.

У результаті санкціонованих обшуків, проведених за місцем мешкання зловмисників, було вилучено грошові кошти, документацію, печатки, бланки договорів, мобільні телефони, банківські картки, на які потерпілі перераховували кошти, комп’ютерну техніку, за допомогою якої розміщували оголошення щодо надання послуг.

“Поліцейські вже довели участь десятьох осіб у злочинних схемах на території Києва, Запоріжжя та Миколаївської області.  Слідчі Подільського управління поліції розслідують кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Фігурантам оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення та вирішується питання щодо обрання їм міри запобіжного заходу.  Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна”, – йдеться у повідомленні.

Поділитись