Керівник Нацбанку Яків Смолій екстрено повертається в Україну

Керівник Нацбанку Яків Смолій екстрено повертається в Україну

Глава Нацбанку Яків Смолій перервав закордонну поїздку після появи інформації про масові затримання у справі про розкрадання стабілізаційного кредиту НБУ.

Про це “ОЛІГАРХ” дізнався з повідомлення “Фінансового клубу” з посиланням на Національний банк.

Яків Смолій та його заступник Сергій Холод 9 листопада вилетіли в Сінгапур для участі в міжнародній конференції Singapore FinTech Festival, яка була запланована на 11-15 листопада.

Нагадаємо, семеро співробітників Національного банку затримали за підозрою в розкраданні 1,2 мільярда гривень. Про це йдеться в повідомленні Національного антикорупційного бюро України в Facebook.

Як зазначає бюро, гроші були викрадені з кредиту, який банк надав публічному акціонерному товариству «Ві-Ей-бі банк» в 2014 році. Затриманими стали як колишні, так і нинішні співробітники обох організацій, а також приватних компаній, пов’язаних з кінцевими бенефіціарами «Ві-Ей-бі банку».

Серед затриманих нібито є колишній перший заступник глави НБУ Олександр Писарук, повідомляє видання «Новий Час» з посиланням на джерело. На даний момент він займає пост глави «Райффайзен Банк Аваль».

“Голова Національного банку Яків Смолій перервав службове закордонне відрядження та повертається до України.

Правління Національного банку обурене врученням підозри правоохоронними органами Олександру Писаруку, колишньому Першому заступнику Голови НБУ. Разом з першою постреволюційною командою керівництва центробанку він стояв у витоків реформи банківського сектору, завдяки якій ми сьогодні маємо здорові, прозорі та надійні банки.

Олександр Писарук – професійний банкір з бездоганною репутацією, яку оцінили і в МВФ, де він працював останні три роки, і в міжнародній та вітчизняній банківській спільноті, де наш колега працював 16 років до призначення у НБУ і останній місяць”,- йдеться у повідомленні НБУ.

“Олігарх” нагадує, що вчора ввечері Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) провели затримання у справі олігарха Олега Бахматюка, банк якого отримав рефінансування обсягом 1,2 млрд грн, однак вартість застави, яка була надана, виявилася значно менше відповідної суми.

Поділитись