КБ “Ільюшин” розробляє аналог українського Ан-124 “Руслан”

КБ “Ільюшин” розробляє аналог українського Ан-124 “Руслан”

Конструкторське бюро “Ільюшин” з 2017 року веде розробку глибоко модернізованого надважкого військово-транспортного літака Ан-124-100М, що дозволить вже найближчим часом вважати Ан-124 “Руслан” “російським”.

Про це повідомив «Інтерфаксу» глава Мінпромторгу Денис Мантуров. За словами міністра, оновленню піддаються бортове радіоелектронне обладнання та загальні системи літака. “Захист технічного проекту по модернізованому літаку призначена на 4-й квартал 2019 року, роботи ведуться відповідно до планів”, – сказав глава Мінпромторгу.

Мантуров додав, що на даний момент «Ільюшин» веде науково-дослідну роботу щодо заміни Ан-124 «Руслан».

У травні на Україні заборонили експлуатацію п’яти цивільних Ан-124-100 авіакомпанії «Волга-Дніпро», оскільки льотна придатність таких літаків була продовжена з порушеннями правил Міжнародної організації цивільної авіації в обхід української компанії-розробника «Антонов».

У серпні 2018 року Мантуров заявив, що наявний в розпорядженні Росії парк транспортних літаків прослужить до кінця 2040-х років, після чого можлива організація виробництва його заміни.

У липні того ж року член Громадської ради при Міноборони Росії, директор Центру аналізу стратегій і технологій Руслан Пухов засумнівався в поточних можливостях російської промисловості виробляти літаки Ан-124 «Руслан».

Ан-124 «Руслан» – важкий дальній військово-транспортний літак. Перший політ здійснив в 1982 році, серійно вироблявся в Ульяновську з 1984-го по 2004 рік. Всього випущено 55 машин, з яких в розпорядженні Росії знаходяться 26 (в льотному стані – близько 10), ще 24 машини належать комерційним авіакомпаніям, в тому числі 12 – російській«Волга-Дніпро» і сім – українській “Авіалінії Антонова”.

Фото Patrick Weis.

Поділитись