Казахстан відбере у Росії космодром “Байконур”

Казахстан відбере у Росії космодром “Байконур”

Депутати верхньої палати парламенту Казахстану підтримали ратифікацію протоколу про внесення зміни до договору оренди космодрому «Байконур», який передбачає повернення республіці 11,6 тисячі гектарів землі.

Протокол, схвалений сенаторами, був підписаний 9 листопада 2017 року в Челябінську в рамках форуму з питань співробітництва між Казахстаном і Росією за участю президентів двох країн. Його вже підтримали депутати нижньої палати парламенту Казахстану.

Повернуті ділянки землі будуть використані для будівництва міжнародного транзитного коридору «Західна Європа – Західний Китай», залізниці Алма-Ата – Москва, для лінійної частини газопроводу «Бейнеу – Шимкент», а також для розвитку селища Торетам в Кизилординській області.

При цьому, незважаючи на повернення Казахстану частини земель, щорічна орендна плата російської сторони за Байконур не зменшиться.

Раніше глава «Роскосмосу» Дмитро Рогозін повідомив, що Росія готова продовжити експлуатацію Байконура для пілотованих польотів на МКС до 2030 року.

Поділитись