Кандидат на пост держсекретаря США заявив про готовність Байдена продовжити ДСНО

Кандидат на пост держсекретаря США заявив про готовність Байдена продовжити ДСНО

Ентоні Блінкен, висунутий обраним президентом Джо Байденом на пост глави Держдепу США, заявив, що новий лідер країни має намір продовжити Договір про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО).

При цьому він не уточнив, на який термін Вашингтон розраховує пролонгувати угоду.

Думаю, що ми будемо домагатися продовження терміну дії договору. Ми займемося цим питанням практично відразу ж після того, як Джозеф Байден займе пост президента, оскільки термін дії договору закінчується приблизно через 16 днів. Можу запевнити, що ми дуже швидко приступимо до обговорення цього питання, і можу лише сказати, що на даний момент ми будемо домагатися продовження терміну дії договору, – цитують Блінкена ЗМІ.

При цьому він зазначив, що Вашингтон навряд чи піде на те, щоб узгодити нові обмеження в рамках цієї угоди, що зачіпають кошти протиракетної оборони США.

Важко уявити собі обставини, при яких ми б пішли на це, – відповів він на відповідне запитання журналістів.

Він підкреслив, що нова адміністрація США ще не прийшла до остаточного рішення про те, на який термін планує Вашингтон продовжити ДСНО, і вирішуватися це питання буде вже після інавгурації Байдена як 46-го президента країни, яка відбудеться 20 січня.

Перший президент СРСР Михайло Горбачов заявив про необхідність продовження ДСНО між Росією і США. Також він додав, що обговорював питання про важливість ядерного роззброєння з Байденом ще в 2009 році, коли той займав пост віце-президента Сполучених Штатів при президенті Бараку Обамі.

Договір СНО-3 був підписаний між Росією і США в 2010 році. Тоді країни погодили план по скороченню стратегічних наступальних озброєнь до ключових значень, угода діє до 5 лютого 2021 року. Сторони можуть продовжити договір на термін до п’яти років у разі взаємної згоди.

Поділитись