Качинський вимагає від Росії компенсації за збиток у Другій світовій війні

Качинський вимагає від Росії компенсації за збиток у Другій світовій війні

Лідер правлячої партії Польщі “Право і справедливість” Ярослав Качинський заявив, що Росія, як і Німеччина, зобов’язана заплатити Польщі компенсацію за збиток у Другій світовій війні.

“Німеччину і Росію не можна порівняти. У Берліні сидить демократично обраний уряд, там діють закон і мораль. Про Росію сказати такого не можна. Ви маєте рацію: Росія теж повинна платити. Але я не вірю, що наше покоління доживе ще до того, що Москва прийме свою відповідальність”, – заявив Качинський в інтерв’ю таблоїду BILD.

Він додав, що вимоги Польщі в цьому питанні “не мають терміну давності”.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що питання репарацій з боку Німеччини за збитки, завдані під час Другої світової війни, все ще відкриті. В уряді Німеччини неодноразово заявляли, що не мають наміру здійснювати виплати Польщі, в Берліні вважають, що вже виплатили досить великі репарації і немає підстав ставити під сумнів відмову Польщі від репарацій в 1953 році.

У травні глава польської парламентської групи з питань військових репарацій Аркадіуш Муларчік заявив, що сума компенсацій від Німеччини за збиток, нанесений країні під час Другої світової війни, перевищує 1 трильйон доларів.

У Росії на такі ж претензії з боку Польщі заявляли, що ніяких репарацій від Росії Варшава не отримає, тому що у неї немає таких прав.

У ході Потсдамської конференції в 1945 році було досягнуто угоди, згідно з якою Польща отримувала репарації з частки СРСР, яка надходила зі східної зони Німеччини. Через кілька років СРСР і Польська Народна Республіка уклали угоду, що припиняє стягнення репарацій з НДР з 1954 року.

Крім того, нещодавно МЗС Польщі заявив права на ряд предметів мистецтва в РФ. На що виконуючий обов’язки міністра культури РФ Володимир Мединський заявив, що питання про повернення культурних цінностей для Росії не існує, переміщені в здійснення компенсаторної реституції предмети мистецтва є надбанням країни.

Поділитись