Ізраїль планує початок анексії частин Західного берега Йордану

Ізраїль планує початок анексії частин Західного берега Йордану

Міністр закордонних справ Ізраїлю Габі Ашкеназі вважає малоймовірним, що анексія частин Західного берега річки Йордан відповідно до мирного плану президента США Дональда Трампа відбудеться 1 липня.

Цей день позначений в коаліційній угоді між партіями “Лікуд” і “Кахоль-Лаван”, на основі якого 17 травня було сформовано 35-й уряд єврейської держави.

“Мені здається малоймовірним, що це [анексія частин Західного берега] відбудеться сьогодні [1липня]”, – сказав глава зовнішньополітичного відомства в середу в ефірі армійського радіо “Галею ЦАХАЛ”. “Я не знаю, чи буде зроблено заяву щодо поширення суверенітету, запитаєте прем’єр-міністра [Біньяміна Нетаньяху]”, – додав він у відповідь на питання ведучого.

Телеканал i24 зазначає, що головна інтрига полягає в тому, чи скористається Нетаньяху в цей день можливістю почати анексію, яку йому надає коаліційну угоду між його партією “Лікуд” і “Кахоль-Лаван” віце-прем’єра і міністра оборони Бені Ганца. Важливим для розуміння цього питання називається заяву самого прем’єра від 30 червня, в якому він не став вказувати 1 липня як дату початку розповсюдження суверенітету на 30% Західного берега по запропонованим в січні 2020 року з мирним планом Трампа. I24 звертає увагу, що на середу не було заявлено засідання ізраїльського кабміну.

30 червня Нетаньяху після зустрічі з помічником президента США, спецпредставником з питань міжнародних переговорів Аві Берковіцем не став називати 1 липня як дату початку розповсюдження ізраїльського суверенітету на частини Західного берега річки Йордан. 29 червня з Берковіцем зустрівся Ганц, який, за інформацією державного ізраїльського радіо Kan сказав американському емісарові, що 1 липня “не є обов’язковою датою” для початку анексії. Нетаньяху в той же день парирував, що це “не залежить” від думки партії “Кахоль-Лаван”.

У грудні 2016 року Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію 2334 з вимогою припинити будівництво поселень на окупованих палестинських територіях. Ізраїль відмовився виконувати положення цього документа.

Поділитись