Ізраїль напав на ядерний об’єкт в Ірані

Ізраїль напав на ядерний об’єкт в Ірані

Ізраїль здійснив диверсію, привівши в дію на ядерному об’єкті в іранському Натанзі вибуховий пристрій, повідомляє газета New York Times з посиланням на джерела.


Організація атомної енергії Ірану (ОАЕІ) повідомила про подію на одному зі споруджуваних об’єктів на заводі зі збагачення урану в Натанзі, місцева влада говорила про пожежу.

Зазначалося, що ніхто не постраждав, витоку радіоактивних матеріалів не було. У неділю офіційний представник ОАЕІ Бехруз Камальванді заявив, що Іран на об’єкті в Натанзі планував виробництво сучасних центрифуг.

Анонімне джерело в розвідці однієї з країн Близького Сходу заявило газеті, що Ізраїль встановив всередині об’єкта потужний вибуховий пристрій. Представник спецпідрозділу Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) підтвердив виданню, що хтось застосував вибухівку.

Газета відзначає, що не може перевірити і підтвердити інформацію про причетність Ізраїлю до руйнування ядерного об’єкта. Офіційні особи Ізраїлю не дали газеті чітких коментарів, але підкреслили “небезпеку від має ядерну зброю Ірану”. Раніше ряд західних ЗМІ висував версії, що на ядерному об’єкті сталася диверсія.

New York Times з посиланням на джерело в розвідці на Близькому Сході передбачає, що причиною інциденту став вибух через встановлений всередині комплексу вибуховий пристрій. За його словами, в результаті вибуху була зруйнована велика частина наземних приміщень, де розташовані нові центрифуги. Однак видання припускає, що подія могла бути і результатом промислової аварії.

Агентство Ассошіейтед Прес у свою чергу повідомляло, що пожежа сталася на заводі з виробництва центрифуг. Його причиною могли стати диверсійні дії.

Поділитись