Італія повідомила Європі “погану новину”

Італія повідомила Європі “погану новину”

Припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності – це погана новина насамперед для Європи.

Про це заявив заступник голови Європарламенту, член італійської партії “Рух п’яти зірок” (M5S) Фабіо Массімо Кастальдо в інтерв’ю ЗМІ. На думку італійського політика, Європі слід підтримати будь-який документ, який зможе прийти на заміну угоди про контроль над озброєннями.

“Припинення дії договору – погана новина для всіх, і перш за все для нас, європейців. США і Росія звинувачують одна одну, але це гра двох сторін. На мій погляд, однією з причин краху договору стала відсутність в числі його підписантів Пекіна. Тому я вважаю, що необхідно почати роботу над угодою про зброю нового покоління, яке замінило її та включило в число учасників Китай. Євросоюз повинен підтримати будь-яку ініціативу, яка привела б до підписання такого документа”, – сказав він.

На початку цього року США оголосили про односторонній вихід з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, звинувативши Росію в тривалому порушенні договору. Російська сторона всі звинувачення відкидає. Володимир Путін 2 лютого заявив, що Москва дзеркально відповість на рішення Вашингтона розірвати угоду і теж призупиняє участь в договорі.

Нагадаємо, у грудні 2018 року США висунули Росії ультиматум з вимогою знищити нові крилаті ракети типу 9М729, які порушують норми договору. Росія відкинула ці претензії, заявивши, що технічні параметри ракет 9М729 знаходяться в межах дозволених параметрів.

1 лютого США оголосили про початок офіційної процедури розірвання угоди. Вона розрахована на шість місяців, з 2 серпня ДРСМД втратить силу.

Поділитись