Іран почав збагачення урану на підземному заводі в Натанзі

Іран почав збагачення урану на підземному заводі в Натанзі

Іран почав збагачення урану на підземному заводі в Натанзі з каскадом вдосконалених центрифуг IR-4.

Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на доповідь Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

«15 березня агентство (МАГАТЕ) підтвердило, що Іран почав подачу природного (фториду урану) UF6 в каскад з 174 центрифуг IR4, встановлений на заводі зі збагачення палива», – йдеться в доповіді.

Відзначається, що Іран має намір встановити другий каскад поліпшених центрифуг на підприємстві в Натанзі.

Раніше, 9 березня, повідомлялося, що Іран почав збагачення урану на центрифугах нового покоління IR-2M. За даними МАГАТЕ, збагачення відбувається на підземному ядерному об’єкті недалеко від міста Натанз.

На початку грудня 2020 року влада Ірану прийняли закон про активізацію ядерної діяльності. Відповідно до документа Організація з атомної енергії республіки через два місяці після його затвердження почне виробляти не менше 120 кг урану, збагаченого до 20%, щорічно на ядерній майданчику Фордо. Уран буде зберігатися всередині країни. У тому числі потужності зі збагачення та виробництва збагаченого урану планують збільшити не менше ніж до 500 кг на місяць.

У 2018 році США вийшли з Спільного всеосяжного плану дій з Іраном, після чого почали чинити тиск на Тегеран, фактично спрямоване на його економічне удушення. Договір був підписаний в 2015 році і припускав повне скасування міжнародних санкцій проти Ірану в обмін на відмову країни розвивати свою ядерну програму.

Поділитись