Інфляція в Росії б’є рекорди, також аналітики пророкують їй нову економічну кризу

Інфляція в Росії б’є рекорди, також аналітики пророкують їй нову економічну кризу

Згідно з дослідженням Банку Росії, інфляційні очікування росіян на рік вперед в червні повернулися до квітневих максимумів – 11,9% проти 11,3% місяць тому і залишаються вище локальних піків 2019-2020 років.

Основною причиною в ЦБ назвали збільшення цін на сировину, матеріали і комплектуючі як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.

При цьому на початку червня інфляція перевищила 6%, а поточний баланс ризиків значно зміщений в сторону проінфляційного. Все це може змусити Центробанк підвищити ключову ставку до рівня вище 6%, відзначає видання.

Аналітики також пророкують Росії нову економічну кризу. Всесвітній банк після пандемії коронавируса очікує максимальний за останні 80 років «відскік» світової економіки, в тому числі і вихід Росії на докризовий рівень до кінця року. Однак експерти Центру макроекономічного аналізу і короткострокового прогнозування вважають, що в 2025-2026 роках Росію чекає «пауза зростання».

Тригерами нової рецесії можуть стати непомірні борги, накопичені країнами світу в спробах стимулювати економіку, а також зростання іпотечного кредитування в Росії і загальної закредитованості громадян.

Поділитись