Індонезійський вулкан Анак-Кракатау двічі за добу викинув стовпи попелу

Індонезійський вулкан Анак-Кракатау двічі за добу викинув стовпи попелу

Індонезійський вулкан Анак-Кракатау двічі викидав стовп попелу, про це повідомив в суботу вулканологічний і геологічний центр по зменшенню небезпеки стихійних лих країни (PVMBG).

Два викиду відбулися приблизно з різницею в одну годину – перший стовп попелу піднявся на висоту в 200 метрів, другий був більш ніж в 2,5 рази могутніше – його висота досягла 500 метрів. Викид попелу, за інформацією центру, тривав до суботи.

Вулканологи відзначають, що викиди були не такими потужними, як це було в порівнянні з подіями грудня-2018 і січня 2019 року. Але поліція і військові знаходяться в готовності провести евакуацію населених пунктів, розташованих недалеко від вулкана.

В кінці 2018 року на узбережжі Індонезії обрушилося сильне цунамі, воно призвело до загибелі не менше 430 осіб, близько півтори тисячі отримали різні травми. Вважається, що цунамі могло бути викликано підводним зсувом, який міг статися через активність вулканічної гори.

Анак-Кракатау виник на місці вулкана Кракатау, який був зруйнований потужним землетрусом в 1883 році. Тоді в результаті виверження було знищено 295 міст і селищ, загинули понад 36 тисяч людей, сотні тисяч залишилися без житла. Землетрус змінило до невпізнання берега островів Суматра і Ява.

Поділитись