Євросоюз дуже сильно залежить від імпорту газу, заявили в Єврокомісії

Євросоюз дуже сильно залежить від імпорту газу, заявили в Єврокомісії

Євросоюз дуже сильно залежить від імпорту газу, і важливо розширювати число його постачальників, заявила глава Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйен на пленарній сесії Європарламенту.


За спостереженням ЄК, Євросоюз зіткнувся з сильним зростанням цін на “блакитне паливо”, який прискорив і зростання вартості електроенергії, і це тисне на економіку союзу.

“Газпром” виконував довгострокові контракти з нами, проте не відповів на більш високий попит, як він робив це в попередні роки. Європа зараз дуже залежить від газу, і вона дуже залежить від його імпорту”, – вважає фон дер Ляйен. За її словами, одне з рішень проблеми, що склалася – “диверсифікація постачальників газу”.

При цьому важливо прискорити перехід до більш чистої енергетичної системи, проте необхідно зберегти газ в якості “перехідного палива”, додала фон дер Ляйен.

Ціни на газ в Європі різко зросли в останні місяці. Ще на початку серпня розрахункова ціна найближчого ф’ючерсу за індексом голландського TTF становила близько 515 доларів за тисячу кубометрів, а до кінця вересня показник виріс більш ніж удвічі. При цьому з 6 жовтня, досягнувши історичного максимуму в 1937 доларів за тисячу кубометрів, ціни на газ почали знижуватися. Зараз ці котирування в Європі тримаються трохи вище 1000 доларів за тисячу кубометрів.

Експерти пов’язують зростання цін на газ в Європі з декількома факторами: низьким рівнем заповнювання європейських підземних сховищ газу (ПСГ), обмеженням пропозиції з боку основних постачальників і високим попитом на СПГ в Азії.

Поділитись