Європа хоче помирити Росію і Україну за допомогою газу

Європа хоче помирити Росію і Україну за допомогою газу

Єврокомісія запропонувала Росії та Україні укласти новий десятирічний договір щодо транзиту газу з початку 2020 року.

Про це пише ТАСС.  Пропозиція буде обговорюватися на чергових тристоронніх газових переговорах, які Єврокомісія запропонувала провести 16 вересня. Тим часом раніше Москва заявляла, що готова розглядати тільки продовження наявного контракту на один рік.

Раніше віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович заявляв, що Москві і Києву на тристоронній зустрічі в Брюсселі потрібно повернутися до обговорення деталей саме довгострокового контракту. На його думку, така угода в інтересах обох сторін. Він заявив, що в даний час стоїть питання не тільки про передбачуваність подальших поставок, але також про надійність і довіру до Росії як постачальника газу, а до України як до транзитної країні.

За даними Reuters, Москва хоче переукласти угоду тільки на короткий термін, який необхідний до завершення будівництва трубопроводів в обхід України.

Чинний десятирічний газовий контракт закінчується в кінці 2019 року. До цього часу Росія планує запустити два нові газопроводи – «Північний потік-2» і «Турецький потік». Обидва підуть в обхід України, в зв’язку з чим в Києві побоюються, що газотранспортна система країни виявиться незатребуваною.

У «Газпромі» заявили, що «Північний потік – 2» прокладений на 70 відсотків. Тим часом російська сторона все ще не отримала згоди від Данії на прокладку труб через її територію, хоча раніше дозволу видали інші європейські країни – Німеччина, Швеція і Фінляндія. Це поставило під загрозу запуск проекту до кінця 2019 року.

Поділитись