ЄС стурбований політичними переслідуваннями в Білорусі

ЄС стурбований політичними переслідуваннями в Білорусі

Посол Європейського союзу в Білорусі Дірк Шубель висловив стурбованість політичними переслідуваннями в країні напередодні проведення президентських виборів, призначених на 9 серпня. Про це пише Tut.by.

За його словами, зараз особливо важливо, щоб були повністю дотримані основні права і свободи людини, а влади забезпечували б умови, в яких можливо конструктивне і конкурентне суперництво.

Посол ЄС закликав до дотримання законності та проведення прозорого розслідування, пов’язаного з діяльністю претендента на пост президента Білорусі Віктора Бабарики. «Сподіваюся також, що правоохоронні органи розслідують анонімні телефонні погрози, що надійшли на адресу потенційного кандидата Світлани Тихановської, і притягнуть винних до відповідальності», – сказав Шубель.

Дипломат додав, що Євросоюз стурбований і повідомленнями про випадки жорстокого поводження проти активістів і погані умови утримання осіб, заарештованих за участь в мирних акціях протесту в період з 6 травня по 10 червня. Шубель закликав владу негайно звільнити всіх довільно затриманих громадян.

16 червня повідомлялося про відкриття другої кримінальної справи проти популярного білоруського блогера Сергія Тихановського, який планував взяти участь в президентських виборах. Його дружина Світлана, яка вирішила замість чоловіка висунути кандидатуру на пост глави держави, розповіла про вступників їй загрози. У той же час в Бресті був затриманий Олександр Кабанов – прес-секретар ініціативної групи Тихановського.

Одночасно в Білорусі ведеться розслідування проти суперника Олександра Лукашенка на майбутніх президентських виборах Віктора Бабарика, який заявив про збір необхідної кількості підписів для висунення своєї кандидатури. В офісі «Белгазпромбанка», який раніше очолював опозиціонер, пройшли обшуки. Були затримані 15 осіб, порушено кримінальні справи за статтями про легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом, і ухиленні від сплати податків в особливо великому розмірі.

Поділитись