Хорватія вдарила по газовому пануванню Росії в Європі

Хорватія вдарила по газовому пануванню Росії в Європі

Хорватія з 1 січня 2021 року почала використовувати термінал з прийому зрідженого природного газу з США, вдаривши по газовому пануванню Росії в Європі.

Про початок роботи об’єкта оголосила компанія LNG Hrvatska.

Першу партію ЗПГ з американського підприємства у Cove Point привіз танкер Tristar Ruby. Вже 1 січня він почав перевантаження сировини на судно-регазифікатор LNG Croatia, яка триватиме до 3 січня. Платформа Gas Infrastructure Europe фіксує надходження газу з LNG Croatia в європейську газотранспортну систему з 1 січня, пише «Інтерфакс». За першу добу в систему надійшло 4 мільйони кубометрів газу.

Хорватія в 2019 році спожила всього близько 2,9 мільярда кубометрів газу, при цьому майже весь обсяг поставив «Газпром». Технічна потужність терміналу на острові Крк становить 2,6 мільярда кубометрів на рік. Проект розглядався як можливість для Хорватії стати газовим хабом для Центральної та Східної Європи і забезпечити поставки палива в сусідні країни.

Прем’єр Хорватії Андрій Пленкович на початку 2020 року говорив, що газ з терміналу може піти, наприклад, в Угорщину. Зацікавленість у проекті висловлював і Київ – глава «Оператора ГТС України» Сергій Макогон говорив, що СПГ-термінал на острові Крк дає додаткову можливість для українських трейдерів закупити паливо.

Поділитись