Грузія не розглядає питання розміщення військових баз США на своїй території

Грузія не розглядає питання розміщення військових баз США на своїй території

Питання розміщення в Грузії американських військових баз на порядку денному не стоїть.

Про це заявив глава МЗС Грузії Давид Залкаліані на брифінгу після завершення засідання уряду.

“Ці розмови [про розміщення баз США] спекулятивні. Це питання не розглядається”, – сказав Залкаліані, відповідаючи на питання журналістів, чи може Тбілісі розглядати питання розміщення баз США на своїй території.

Міністр також торкнувся кризи між США і Іраном, заявивши, що деескалація ситуації на Близькому Сході є вкрай важливою.

“У наших інтересу було, щоб сталася деескалація ситуації. До цієї справи були підключені всі дипломатичні механізми і задіяні всі засоби, щоб знайти всілякі варіанти розрядки обстановки”, – зазначив Залкаліані.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі в червні назвала недоцільним ідею будівництва військових баз США в країні. Через це глава грузинської держави була піддана жорсткій критиці з боку опозиції, яка пригрозила їй імпічментом за подібні висловлювання.

Грузію і США пов’язує оформлена в 2009 році Хартія про стратегічне партнерство. Тбілісі з 1994 року інтенсивно співпрацює з НАТО і не раз заявляла про бажання вступити в альянс. У серпні 2015 року на військовій базі в Крцаніси поблизу Тбілісі відкрито Спільний центр тренувань і оцінок Грузія-НАТО.

У 2016 році в Тбілісі відкрили Школу інституційного відродження оборони, в травні 2018 року за участю США в селищі Вазіані поблизу грузинської столиці відкрився Центр бойової підготовки за аналогом німецької бази Хохенфельс, призначений для перепідготовки грузинських військовослужбовців в рамках програми оборонної готовності. У квітні цього року міністр оборони Грузії Леван Ізора виступив з пропозицією надати США і країнам НАТО грузинську військову інфраструктуру для проведення навчань.

Поділитись