Glavred: “Туреччина викопала Росії могилу на Кавказі”

Glavred: “Туреччина викопала Росії могилу на Кавказі”

До сих пір Росія бачила тільки одного ворога – США. Тепер, після закінчення карабахського конфлікту, їй доведеться мати справу з серією ворогів.

І це нова геополітична ситуація навколо Росії. Успішний прихід Туреччини на Кавказ різко ускладнив свободу маневру Росії на величезному просторі, стверджує автор українського видання, що дотримується принципу «про Росію або погано, або нічого».

Кремль зарозуміло пропонує всім державам, які входять в зону тиску і впливу Росії, демонстративно вивчити, раз і назавжди, «карабахський урок Кремля» – не чинити опір Росії і дружити тільки з нею. Якось непомітно для себе Кремль перейшов від стратегії м’якої сили і економічної залежності до стратегії відритого шантажу як головному знаряддю зовнішньої політики з державами колишнього СНД.

Суть цієї стратегії – створення непереборних без Росії територіальних конфліктів для держав, що оточують Росію, які нескінченно послаблюють ці країни і роблять їх залежними від політики Кремля. На Україні – це Донбас і Крим, в Грузії – Абхазія, в Молдавії – Придністров’я, в Вірменії та Азербайджані – це Нагірний Карабах, що дозволяє впливати на поведінку відразу двох країн. Тепер на черзі – Білорусь, Казахстан і Киргизія.

Там Кремлю буде ще простіше створити регіональні конфлікти. А з огляду на неефективність міжнародних органів, що регулюють такі конфлікти типу РБ ООН, то у Росії є всі шанси оточити себе ланцюгом непокірних, але принципово ослаблених держав – це і буде зона зовнішньої безпеки Росії.

Але тут Кремль зіткнеться з двома проблемами. По-перше, методом гібридних воєн і створенням високої напруженості в зоні конфліктів будуть користуватися і сильніші, ніж Росія країни, перш за все США і Китай. По-друге, проблема Кремля в тому, що ці держави, що потрапили в зону геополітичного шантажу Кремля, вічно будуть шукати собі союзника, який буде, або сильнішим за Росію – це США або Китай, або не буде боятися гніву Кремля – ​​це Великобританія, Туреччина і Іран.

Поділитись