Глава ООН оголосив про надзвичайну кліматичну ситуацію

Глава ООН оголосив про надзвичайну кліматичну ситуацію

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, виступаючи на саміті G7 у французькому Біарріце, назвав зміну клімату надзвичайною ситуацією і закликав лідерів “Великої сімки” врятувати планету.

Про це повідомляє Центр новин ООН. “Згідно з даними Всесвітньої метеорологічної організації, рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері досяг максимальної позначки за всю історію людства. Такий показник був 3-5 млн років тому – тоді і температура була значно більше, і рівень морів вище приблизно на 10-20 метрів”, – зазначив генсек ООН.

Ситуацію ускладнюють пожежі на Алясці, в Сибіру, ​​Канаді, Гренландії і Амазонії: вони призвели до викидів десятків мегатонн вуглекислого газу в атмосферу. Викликає побоювання і стрімке скорочення льодовиків в Гренландії, де тільки в липні розтануло 179 млрд т льоду.

“Все, що відбувається – це надзвичайна кліматична ситуація. І наукові дані це підтверджують. Як відзначають експерти Міжурядової групи зі зміни клімату, ми повинні втримати підвищення температури в межах 1,5 градусів за Цельсієм до кінця століття, досягти нульового рівня викидів вуглекислого газу до 2050 року , на 45% скоротити викиди парникових газів до 2030-го “, – заявив глава ООН.

Антоніу Гутерріш закликав країни “Великої сімки” докласти більше зусиль для виконання Паризької угоди. Багато з цих обіцянок щодо боротьби зі зміною клімату не виконуються, зазначив він. Більш того, заходів, передбачених цією угодою, вже недостатньо.

Липень 2019 року було найгарячішим місяцем в історії. Згідно з прогнозами, 2015-2019 роки стануть найжаркішими за весь час метеоспостережень.

Фото EPA-EFE.

Поділитись