Глава офісу Зеленського розповів про невдалі контакти з Росією

Глава офісу Зеленського розповів про невдалі контакти з Росією

Глава офісу президента України Володимира Зеленського Андрій Богдан заявив, що він кілька разів намагався зв’язатися з керівником адміністрації президента Росії Володимира Путіна Антоном Вайно.

Про це чиновник розповів в інтерв’ю українській редакції видання «Бі-бі-сі». За словами Богдана, він дзвонив своєму візаві п’ять разів, проте розмова двох чиновників так і не відбулася. Як зазначив глава офісу українського президента, неможливість контактів в серпні пояснювалася тим, що Вайно перебував у відпустці. «А у вересні його секретарі відповіли, що він поки не має повноважень зі мною розмовляти», – додав Богдан.

Він також зазначив, що не намагався зв’язуватися з ким-небудь ще з російського керівництва, в тому числі з куратором по Донбасу та помічником президента Росії Владиславом Сурковим. Він пояснив це тим, що «за дипломатичними правилами повинен контактувати тільки зі своїм візаві».

При цьому глава офісу президента України висловив задоволеність контактами між Зеленським і Путіним. За його словами, «суть і інтонація» їх розмов «дають надію на завершення військового конфлікту».

Ладимир Путін і Володимир Зеленський зідзвонювалися тричі. 11 липня між Путіним і Зеленським з ініціативи Києва відбувся перший телефонну розмову. У Кремлі тоді повідомили, що обговорили обмін ув’язненими і домовилися продовжувати контакти в «нормандському форматі». У серпні стало відомо, що в ході тієї розмови президенти досягли домовленості щодо обміну ув’язненими.

Другий раз Зеленський зателефонував Путіну 7 серпня. Темою бесіди стала загибель чотирьох українських військових в Донбасі після встановлення безстрокового перемир’я. За словами президента України, він звернувся до колеги з проханням «вплинути на ту сторону», щоб вони припинили «вбивства людей», і знову торкнувся теми повернення українських в’язнів.

Остання розмова двох політиків відбулася 7 вересня в день обміну ув’язненими. Тоді лідери двох країн оцінили реалізацію досягнутих раніше домовленостей і обговорили подальше врегулювання української кризи.

Поділитись