Глава Nord Stream 2 AG: санкції США порушили інтереси України

Глава Nord Stream 2 AG: санкції США порушили інтереси України

Введені в грудні 2019 року американська санкції щодо підрядників будівництва російського газопроводу «Північний потік 2», які призупинили проект, порушило пакетну домовленість про продовження транспортування газу через Україну.

Про це заявив Handelsblatt виконавчий директор проектної компанії Nord Stream 2 AG Маттіас Варніг.

За його словами, канцлер Німеччини Ангела Меркель в травні 2015 року заявляла, що транзит газу через Україну повинен бути забезпечений на постійній основі навіть після завершення будівництва трубопроводу. «В кінці 2019 року росіяни і українці уклали транзитний контракт, який гарантує транзит 40 млрд куб. м природного газу на рік до кінця 2024 року», – нагадав Варніг, зазначивши, що «росіянам за це так і не подякували».

При цьому США санкціями примусили припинити роботи на трубопроводі. «Вони затримали нас на півтора року, що призвело до додаткових витрат, що обчислюються тризначним значенням мільйонів», – повідомив керівник проектної компанії.

Як повідомлялося, Nord Stream 2 AG має намір завершити будівництво трубопроводу до кінця серпня. Раніше американський конгресмен Фред Келлер вніс на розгляд проект закону, покликаний негайно відновити санкції проти «Північного потоку – 2».

Поділитись