Глава МЗС України заявив, що країна спочатку вступить в НАТО, потім в ЄС

Глава МЗС України заявив, що країна спочатку вступить в НАТО, потім в ЄС

Глава міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що країна стане членом НАТО раніше, ніж увійде до Євросоюзу.


“За логікою історичного процесу я можу досить упевнено припустити, що членом НАТО Україна стане раніше, ніж членом ЄС”, – сказав Кулеба в інтерв’ю інтернет-виданню LIGA.net, опублікованому в четвер.

При цьому він відмовився озвучити тимчасові рамки, коли це, на його думку, можливо.

Кулеба також зазначив, що зараз в НАТО, як і в 2008 році, немає консенсусу щодо графіка вступу України в альянс, однак є політичний консенсус щодо того, що вона, врешті-решт, буде в НАТО.

Верховна рада України в грудні 2014 року внесла зміни до двох законів, відмовившись від позаблокового статусу держави. У лютому 2019 року парламент України прийняв зміни до конституції, закріпивши курс країни в ЄС і НАТО. Україна стала шостою державою, яка одержала статус партнера НАТО з розширеними можливостями.

Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен раніше заявив, що для вступу в альянс України потрібно досягти ряду критеріїв, на реалізацію яких піде багато часу. Експерти вважають, що Київ не зможе претендувати на членство в НАТО в найближчі 20 років.

Поділитись