Глава МЗС Канади підтвердив намір Ірану передати “чорні скриньки” збитого Boeing Україні

Глава МЗС Канади підтвердив намір Ірану передати “чорні скриньки” збитого Boeing Україні

Канада вітає намір Ірану передати Україні бортові самописці українського літака, збитого помилково іранськими військовими в січні поблизу Тегерана.

Про це написав у себе в Twitter глава канадського МЗС Франсуа-Філіп Шампань.

“Канада вітає намір Ірану передати “чорні ящики” рейсу PS752 Україні і, якщо це буде потрібно, Франції, що було озвучено на сесії [Ради] ICAO (Міжнародної організації цивільної авіації)” , – повідомив міністр. Шампань підкреслив, що Канада та інші країни, чиї громадяни загинули в цій катастрофі, будуть оцінювати ступінь співпраці Ірану з ними тільки по його діям.

Раніше посол України в Канаді і представник країни в ICAO Андрій Шевченко повідомив, що влада Ірану погодилися передати українській стороні бортові самописці збитого лайнера. Рада ICAO також закликала Тегеран не затягувати з розслідуванням причин катастрофи.

Глава відділу розслідування подій Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резайефар заявив 20 січня, що влада країни передасть Україні інформацію бортових самописців. Однак 22 січня іранське агентство Фарс, приводячи висловлювання міністра доріг та міського розвитку Ірану Мохаммада Есламі, повідомило, що розшифровка записів пройде в Ірані.

Boeing 737 “Міжнародних авіаліній України” зазнав аварії 8 січня через кілька хвилин після вильоту з аеропорту Тегерана. Загинули 176 осіб. Пізніше Іран визнав, що літак помилково збили його сили протиповітряної оборони.

Поділитись