Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель запропонував рецепти протистояння Росії

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель запропонував рецепти протистояння Росії

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель в статті “Як бути з Росією” поділився уявленнями про те, як Брюсселю необхідно діяти у відносинах з Москвою.


“Росія – наш найбільший сусід. Він нікуди не дінеться, і малоймовірно, що в найближчому майбутньому відбудуться політичні зміни, які приведуть до істотної зміни моделі поведінки”, – зазначив він.

У статті Борреля декларуються основні напрямки дій в двосторонніх контактах з Росією, які він визначає тріадою: давати відсіч, стримувати і залучати:

протистояти “навмисним порушенням міжнародного права Росією”;

перешкоджати спробам Кремля підірвати єдність ЄС;

взаємодіяти з Москвою для вирішення глобальних і регіональних проблем.

У першому випадку глава Європейської дипломатії наводить як приклад ситуацію на Україні. За його словами, Брюссель повинен забезпечити виконання російською стороною Мінських угод і продовжити чинити тиск на Кремль у зв’язку зі справою MH17.

Для реалізації другого принципу він закликає забезпечити дотримання європейського законодавства для протидії нібито походить із Росії кібератак і спробам дезінформації.

Говорячи про третій постулаті, Боррель підкреслив, що Кремль був і залишається великим гравцем на міжнародній арені, а за останній час йому навіть вдалося збільшити свій вплив у багатьох регіонах світу. Також він закликав співпрацювати з Росією для боротьби з пандемією коронавірусу і її наслідками.

Поділитись