Генпрокурора України підозрюють у приховуванні корупції на митниці

Генпрокурора України підозрюють у приховуванні корупції на митниці

Рішення генерального прокурора України Юрія Луценка не дозволяють притягнути до відповідальності працівників митниці за корупцію.

Про це заявили «Українським новинам» в Національному антикорупційному бюро країни. Відомство розслідує справу про розмитнення імпортованих за значно заниженою вартістю товарів з 2017 року. До злочинної групи входять як посадові особи Державної фіскальної служби, так і ряд компаній. Шкода бюджету країни від злочинних дій оцінюється в 170 мільйонів гривень.

Відзначається, що в кінці 2017 року кінцевий бенефіціар компаній-учасниць корупційної схеми запропонував НАБУ за 800 тисяч доларів припинити слідчі дії і передати кримінальне провадження в інші правоохоронні органи. У такому випадку всі зібрані матеріали по справі можуть бути визнані такими, що не відповідають нормам. «Обвинувальний акт стосовно особи, яке намагалося надати неправомірну вигоду, спрямовано до Печерського районного суду міста Києва у липні 2018 року», – сказали в бюро, не уточнивши, про кого йде мова.

В кінці травня 2019 року НАБУ передало матеріали за корупційними схемами в Державне бюро розслідувань, однак генпрокурор Луценко «з незрозумілих підставах і без вивчення матеріалів кримінального провадження» в серпні відправив справу в Національну поліцію. Таким чином, пояснюють в НАБУ, він зробив те, чого намагався за допомогою хабара домогтися кінцевий бенефіціар корупційної схеми на митниці, і поставив все розслідування під загрозу.

Президент України Володимир Зеленський ще в червні зажадав від Верховної Ради звільнити генпрокурора країни. Луценко зайняв свій пост за указом колишнього президента Петра Порошенка в 2016 році. Він не має юридичної освіти і процесуального досвіду. Парламент відмовився задовольнити вимогу Зеленського, назвавши його незаконним. Сам генпрокурор заявив, що залишиться на посаді, щоб припинити спроби виставити минулу владу в країні злочинцями.

Фото ГПУ.

Поділитись