Генпрокурор не виключає, що Порошенка можуть звинуватити в зловживанні владою

Генпрокурор не виключає, що Порошенка можуть звинуватити в зловживанні владою

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка заявив про наявність кримінальних справ, в рамках яких екс-президент Петро Порошенко може проходити як обвинувачений.

“У Державному бюро розслідувань є виробництва, в яких у нього [Порошенка] може бути інший процесуальний статус – не свідка. Це справи, які пов’язані зі зловживанням владою і службовим становищем колишнім президентом”, – сказав Рябошапка в інтерв’ю виданню “Справжній час”, відмовившись відповісти на питання, про які конкретно справи йдеться.

Генпрокурор не заперечує, що більшість справ в ДБР були відкриті проти Порошенка за заявою юриста Андрія Портнова. “Якщо ДБР бачить можливі ознаки злочину, вони не можуть не відкрити виробництво і не розслідувати його. Деякі розслідування вже завершені, готові проекти звинувачень. Але поки на цій стадії вони зупинені. Інші тривають. У нас в прокуратурі є власні розслідування, пов’язані з колишнім президентом України [Порошенко]. І вони відкриты не за зверненням Портнова, а за нашими власними матеріалами”, – сказав генпрокурор.

За словами Рябошапки, черговий допит Порошенка має відбутися в п’ятницю, 15 листопада. “На п’ятницю заплановано допит Порошенка у справі про Іловайську трагедію. Він там проходить не як підозрюваний, а як свідок, оскільки він був очевидцем цих подій і брав участь безпосередньо у військовому управлінні державою в той час”, – повідомив прокурор.

Раніше глава ДБР Роман Труба повідомляв, що бюро відкрило 13 справ, в яких фігурує Петро Порошенко. Вони знаходяться на різних стадіях, ні в одному з них Порошенко не фігурує як підозрюваний.

Поділитись