“Газпром” знайшов управу на головного противника “Північного потоку-2”

“Газпром” знайшов управу на головного противника “Північного потоку-2”

Данія не зможе скасувати будівництво «Північного потоку-2», якщо вона не видасть дозвіл на прокладку труб в своїх територіальних водах, то газопровід пустять по іншому маршруту.

Про це на Російському  енергетичному тижні заявив голова ради директорів «Газпрому» Віктор Зубков, передає ТАСС.

«Буде довше, буде дорожче, але це ж газ для країн Європи, і дивно, що така ситуація відбувається», – зазначив Зубков. Він підкреслив, що зволікання, очевидно, пов’язано з геополітичною ситуацією і позицією США. За його словами, «Північний потік-2» проходить за тим самим маршрутом, що й «Північний потік», дозволу на який були отримані без проблем. Більш того, Данія недавно погодила заявку на проходження майже в тому ж місці газопроводу з Норвегії в Польщу, тому ніяких об’єктивних причин для розгляду заявки «Газпрому» протягом двох років не існує.

На даний момент будівництво «Північного потоку-2» завершено на 83 відсотки. Трубоукладальне судно Solitaire майже підійшло до територіальних вод Данії.

Раніше глава «Газпрому» Олексій Міллер розповів, що будівництво там займе близько п’яти тижнів, тому поки зберігаються шанси запустити газопровід в термін, тобто до 2020 року.

«Північний потік-2» проходить по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини через економічні зони Фінляндії, Швеції та Данії. Експерти не виключають, що позиція Данії може затягнути проект на вісім місяців і зробити його дорожче на 660 мільйонів євро. Проти будівництва газопроводу виступають Україна, країни Балтії, Польща і США. На їхню думку, «Північний потік-2» посилить залежність Європи від Росії. Вашингтон, в свою чергу, розраховує наростити поставки свого зрідженого природного газу європейським споживачам.

Фото РИА Новости.

Поділитись