“Газпром” збільшує транзит газу через Україну

“Газпром” збільшує транзит газу через Україну

“Газпром” після введення обмежень на поставки газу через газопровід OPAL почав збільшувати транзит газу через Україну до Європи.

16 вересня він може вирости на 12,5%, свідчать дані словацької Eustream. Передбачуваний обсяг поставок газу через газовимірювальну станцію “Вельке Капушани” (один з прикордонних пунктів між Словацькою Республікою та Україною) 16 вересня може збільшитися до 150,151 млн куб. м. 15 вересня обсяг прокачування склав 133,461 млн куб. м.

OPAL Gastransport GmbH о 07:00 за московським часом в суботу ввів обмеження для “Газпрому” на використання транзитних потужностей газопроводу. 10 вересня Суд ЄС за позовом Польщі скасував рішення Єврокомісії від 2016 року, за яким “Газпром” міг повністю використовувати потужності газопроводу OPAL, що приймає газ “Північного потоку”.

Прокачування по магістралі через пункт в Грайфсвальді вранці в суботу знизилася до 32,76 млн КВт / год з приблизно 44 млн КВт / год днем ​​раніше. Приблизно на цьому рівні вона залишалася і на ранок понеділка – 33,07 млн ​​КВт / год. Поставки газу з “Північного потоку” через інший газопровід – NEL при цьому зросли – з 29,16 млн КВт / год в п’ятницю до 32,43 млн КВт / год на ранок понеділка.

Раніше 13 вересня німецький регулятор заборонив компанії OPAL Gastransport проводити додаткові аукціони на потужності газопроводу.

OPAL – трубопровід-відвід, що з’єднує “Північний потік” з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Газ надходить до Німеччини до кордону з Чехією. Його потужність – 36 млрд куб. м в рік.

Поділитись