«Газпром» втрутився в передвиборну кампанію в Білорусі

«Газпром» втрутився в передвиборну кампанію в Білорусі

Національний банк Білорусі, який змінив керівництво Белгазпромбанку, порушив законодавство республіки і Євразійського економічного союзу.

Про це йдеться в спільній заяві «Газпрому» і Газпромбанку, повідомляє РБК.

Белгазпромбанк входить в групу Газпромбанку, тому російська кредитна організація втрутилася в ситуацію з призначенням нових менеджерів. Конфлікт пов’язують з передвиборчою кампанією в Білорусі, так як екс-глава Белгазпромбанку Віктор Бабарика є одним з головних конкурентів президента країни Олександра Лукашенка.

У заяві зазначено, що дії Нацбанку супроводжувалися затриманнями повноважних членів правління Белгазпромбанку, а крім того, вони зачіпають інтереси акціонерів, клієнтів і вкладників. Тому російські структури будуть домагатися захисту законних прав усіх зацікавлених осіб будь-якими доступними правовими засобами.

Комітет державного контролю Білорусі провів обшуки в Белгазпромбанку напередодні. Були вилучені понад чотири мільйони доларів і цінні папери на суму понад півмільйона доларів. Затримано 15 осіб, порушено кримінальні справи за статтями про легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом, і ухиленні від сплати податків в особливо великому розмірі.

Як стверджують в комітеті, Бабарика, який очолював банк з середини 2000 року по травень 2020 року, коли він оголосив про намір брати участь у виборах, теж причетний до злочинів.

Коментуючи ситуацію, сам кандидат назвав дії білоруської влади особливо цинічними і спрямованими проти людей, з якими він працював. За словами Бабарии, Білорусь повинна змести залишки старого режиму, а його нинішні дії показують, що влада готова використовувати будь-які засоби для недопущення чесних виборів.

Вибори в Білорусі призначені на 9 серпня. Крім Бабарики, в країні вперше за багато років висунулися популярні альтернативні кандидати. Сам Лукашенко стверджує, що не допустить в республіці майдану.

Поділитись