ФГВФО подав багатомільярдний позов до глави Дельта Банку Лагуна

ФГВФО подав багатомільярдний позов до глави Дельта Банку Лагуна

Господарський суд Києва відкрив провадження у справі за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до колишнього глави наглядової ради Дельта Банку Миколи Лагуна.

ФГВФО має відшкодувати кошти на 19,83 млрд грн., повідомляє Finbalance. Відповідачами у цій справі виступають також екс-члени правління і наглядової ради Дельта Банку: Олена Попова, Віталій Масюра, Фіглус Марцин, Ярослав Порохняк тощо.

Раніше ФГВФО оцінював можливі втрати кредиторів Дельта Банку “в результаті доведення його до банкрутства” на суму не менше 24,5 млрд грн. При цьому у Фонді заявляли, що ринкова вартість активів банку була визначена незалежними оцінювачами на рівні 27,4 млрд грн, або 30% від суми, зазначеної “на папері” на 01.01.2017 р (94,27 млрд грн).

На 1 червня 2019 року вкладникам Дельта Банку в межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 15,74 млрд грн (96,9% запланованих виплат). До середині березня 2018 року борг банку з рефінансування становив 8 млрд грн.

Нагадаємо, що протягом 2012-2013 років за допомогою підставних осіб з Дельта Банку вивели 4,5 млрд грн. Загальна сума збитків, завданих банку діями колишніх власників і інших посадових осіб, перевищує 38 млрд грн. За фактами незаконного виведення коштів з Дельта Банку в правоохоронні органи направлено майже 600 заяв про скоєння кримінальних злочинів.

Поділитись