Естонія не визнає кордон з Росією та наполягає на актуальності Тартуського договору

Естонія не визнає кордон з Росією та наполягає на актуальності Тартуського договору

Таллінн продовжуватиме наполягати на актуальності Тартуського договору від 1920 року, і тому вважає нинішні кордони з Росією «фальсифікацією історії». Про це заявив глава естонського МЗС Урмас Рейнсалу.

Раніше заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Чепа попереджав Естонію, що Росія відкидає будь-які спроби посягання на свої території.

Тартуський мирний договір між РРФСР і Естонією, укладений 2 лютого 1920 року, діє до сих пір – заявив спікер Рійгікогу (вищий представницький і законодавчий орган влади в Естонії), член Консервативної народної партії EKRE Хенн Пиллуаас.
За умовами Тартуського договору, РРФСР і Естонська республіка визнавали один одного незалежними державами і відмовлялися від взаємних претензій.

“Договір про ненапад, укладений між Естонією і Радянським Союзом в 1932 році, і договір про бази 1939 року безпосередньо посилаються на Тартуський договір. Він не містить ніяких термінів дії або відступу від них. Згідно з міжнародним правом, Тартуський мирний договір діє і зараз, в 21-му столітті”, – заявив політик.

Естонія вважає своє входження до складу СРСР в 1940 році “анексією” (в цій точці зору її підтримують США і Великобританія), тому Пиллуаас заявив, що Тартуський мирний договір є результатом естонської боротьби за її “свободу як на фронтах Визвольної війни, так і за столом переговорів”.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу також у неділю, 2 лютого, поклав вінок до підніжжя пам’ятника Калевіпоег – монументу Визвольної війни – в Тарту з нагоди 100-річчя Тартуського мирного договору.

Поділитись