Естонія буде стягувати з громадян України і Білорусії держмито

Естонія буде стягувати з громадян України і Білорусії держмито

Уряд Естонії скасує для громадян України і Білорусії звільнення від необхідності платити мито при оформленні довгострокових естонських віз. Тепер вони знову повинні будуть платити за цю послугу, пише Postimees.

Міністерство закордонних справ країни відправило на узгодження два законопроекти, якими Естонія скасовує для громадян України і Білорусії звільнення від сплати держмита. Громадяни України не повинні були платити мито при оформленні довготермінової естонської візи з 2010 року, а громадяни Білорусії – з 2011 року.

Міністерство закордонних справ направило законопроект рівно через тиждень після того, як міністр внутрішніх справ розпорядився з’ясувати, чи можна скасувати безвізовий режим для громадян України, які масово приїжджають до Естонії.

За словами міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу, цей законопроект ніяк не пов’язаний з із заявою Мартіна Хельме і це просто збіг. “Пропозиція припинити звільнення від мит ​​при оформленні віз для громадян України і Білорусії з’явилося в Міністерстві закордонних справ ще навесні і це схвалюється також в стратегії держбюджету. Оскільки цей крок пов’язаний з держбюджетом, ці правові акти слід надати до формування держбюджету”, – сказав Рейнсалу.

Він запевнив, що припинення звільнення від мит ​​не є політичним рішенням і Україна як і раніше залишається для Естонії важливим партнером. “Наша дружба і підтримка України не зміниться”, – сказав Рейнсалу.

Рейнсалу зазначив, що для громадян України з 2017 року діє безвізовий в’їзд в ЄС. Довгострокову візу необхідно оформляти, наприклад, щоб приїхати в Естонії на роботу. Рейнсалу вважає, що це рішення суттєво не вплине на кількість клопотань про візи. “Значного зменшення клопотань я не прогнозують. Для деяких людей, звичайно, введення плати може стати аргументом, щоб відмовитися від подачі клопотання”, – зазначив міністр.

Міністерство закордонних справ прогнозує за допомогою введення пішли в наступному році поповнити держбюджет за рахунок українських громадян на 750 000 євро, а за рахунок білоруських громадян – на 50 000 євро.

Поділитись