Ердогана розлютила присутність російської ПВК Вагнера в Лівії

Ердогана розлютила присутність російської ПВК Вагнера в Лівії

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що в Лівії незаконно діють найманці ПВК Вагнера, яку пов’язують з петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожиним. Про це повідомляє Anandolu.

“Вони за допомогою групи так званої ПВК Вагнер діють в Лівії буквально як найманці Халіфи Хафтара. Для нас було б неправильно зберігати мовчання з цього приводу”, – сказав турецький лідер. Він також розлютився на дії фельдмаршала в цілому, так як він, на думку Ердогана, не має легітимності.

Раніше в російському МЗС сказали, що можливе введення турецьких військ до Лівії турбує Москву. На її думку, дії Анкари можуть викликати невдоволення сусідніх країн і порушать уже прийняті рішення з питання.

5 листопада газета The New York Times написала, що учасники збройних конфліктів в Лівії і на Донбасі отримували схожі поранення від гвинтівок «російських найманців». У статті говорилося, що всього за півтора місяці до Лівії приїхали не менше 200 бійців з Росії, включаючи снайперів. У МЗС Росії ці повідомлення назвали «небилицями».

У вересні стало відомо, що ПВК Вагнера прибула до Лівії для допомоги фельдмаршалу Халіфи Хафтара.

У Лівії в 2011-му почалася громадянська війна, був повалений і убитий Муаммар Каддафі. Країна в результаті виявилася в ситуації двовладдя: на сході, в місті Тобрук, засідає парламент, а на заході, в Тріполі – уряд національної згоди.

ПВК Вагнера – неофіційне збройне формування, яке пов’язують з петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожиним. Вважається, що його найманці діють в декількох країнах Африки, в числі яких Демократична Республіка Конго, Судан, Лівія, Мадагаскар, Ангола, Гвінея, Гвінея-Бісау, Мозамбік, Зімбабве і Центральноафриканська Республіка (ЦАР). За деякими відомостями, вони також брали участь у бойових діях на Донбасі, Сирії і прямували в Судан для підтримки президента Омара аль-Башира.

Поділитись