Ердоган заявив, що операція Туреччини в Сирії може початися в найближчі дні

Ердоган заявив, що операція Туреччини в Сирії може початися в найближчі дні

Президент Туреччини Тайїп Ердоган не виключив, що операція по створенню зони безпеки в Сирії може початися в найближчі дні.

Відповідну заяву він зробив в суботу в Анкарі під час виступу, трансляцію якого вів телеканал A Haber.

“Створення зони безпеки в Сирії є самим раціональним способом для повернення сирійців додому. Ми вирішили діяти самостійно. Ми будемо проводити цю операцію і на землі, і з повітря. Може бути, сьогодні, а може бути, і завтра [приступимо]”, – сказав турецький лідер.

Він також знову повідомив, що ЗС Туреччини готові до проведення операції в арабській республіці. “Ми завершили підготовку і провели необхідний інструктаж”, – додав Ердоган.

1 жовтня він заявив, що Анкара має намір діяти самостійно в питанні створення зони безпеки на схід від річки Євфрат в Сирії, оскільки їй на цей момент “не вдалося досягти бажаного результату”, а часу чекати не залишилося. Міністр національної оборони Туреччини Хулуси Акар в той же день поінформував, що збройні сили країни готові до проведення відповідної операції в Сирії.

Дискусія про створення буферної зони почалася ще в 2013 році через кризу в арабській республіці. Тоді розглядався варіант створення безпольотної зони і зони безпеки на сирійській території, де могли б ховатися біженці. До цієї ідеї в Анкарі поверталися практично щорічно, проте кожного разу по ряду причин ці плани не були реалізовані.

Поділитись