Ердоган заявив, що не відмовиться від С-400 на користь Patriot

Ердоган заявив, що не відмовиться від С-400 на користь Patriot

Анкара не відмовиться від російських зенітних ракетних систем С-400, навіть якщо США продадуть їй системи Patriot.

Про це заявив президент Туреччини Тайіп Ердоган в четвер після повернення з Вашингтона. “Ми сказали США, [що] якщо вони запропонують на відповідних умовах Patriot, ми купимо. Але вважаємо категорично неправильним пропозицію [з боку США] повністю відмовитися від С-400. Немає мови про відмову від С-400 на користь Patriot”, – наводить слова Ердогана телеканал NTV.

Турецький лідер також додав, що подібні запити про відмову від російського озброєння порушують суверенні права Туреччини.

“Нам важливо, що в нашій системі безпеки є С-400. Ми купимо і С-400, і Patriot, оскільки диверсифіковано розвиваємо нашу систему оборони. Така стратегія у наших збройних сил”, – сказав він.

Ердоган виключив для Туреччини варіант політики, при якій потрібно вибирати, хто ворог, а хто друг. “Є такі політики, які запитують у мене, хто ворог – США чи Росія. Я не хочу ворогів. Я хочу бути друзями і з Америкою, і з Росією. Ми до цього прагнемо і робимо відповідні кроки. І це деяких турбує”, – додав президент.

У вересні 2017 року Росія повідомила про укладення з Туреччиною контракту на поставку полкового комплекту С-400 вартістю $ 2,5 млрд. Угода передбачає також часткову передачу турецькій стороні технологій виробництва. Перші поставки техніки почалися 12 липня 2019 року, вже 17 липня США заявили, що рішення Анкари придбати С-400 унеможливлює її подальшу участь в програмі створення літаків п’ятого покоління F-35. Проти покупки Туреччиною російських зенітних систем також виступає НАТО.

Поділитись