Ердоган заявив про готовність придбати у США ЗРК Патріот

Ердоган заявив про готовність придбати у США ЗРК Патріот

Президент Туреччини Тайіп Ердоган заявив, що він повідомив американському колезі Дональду Трампу про готовність придбати зенітні ракетні комплекси Patriot, якщо Вашингтон погодиться надати вигідні умови.

“Ми можемо подолати розбіжності навколо [російських зенітних ракетних систем] С-400 і [американських винищувачів п’ятого покоління] F-35. Я сказав президенту про своє бажання купити Patriot, якщо надійде вигідна пропозиція”, – підкреслив Ердоган.

У вересні 2017 року Росія повідомила про укладення з Туреччиною контракту на постачання С-400 вартістю $ 2,5 млрд. Анкара отримає полковий комплект (два дивізіони).

Контракт передбачає часткову передачу технологій виробництва турецькій стороні. Перші поставки почалися 12 липня. Проти придбання Туреччиною С-400 активно виступають США і НАТО.

Ердоган додав, що Туреччина готова “відкрити нову сторінку” у відносинах зі Сполученими Штатами.

“Туреччина сповнена рішучості відкрити нову сторінку у відносинах з США. Анкару і Вашингтон пов’язують тісні узи партнерства. Туреччина і США дотримуються єдиної позиції в питанні боротьби з терористичними організаціями, які загрожують національній безпеці наших країн”, – зазначив Ердоган.

Тим часом президент Туреччини засудив рішення Палати представників Конгресу США визнати геноцид вірмен в Османській імперії в 1915 році і підтримати законопроект про санкції щодо Анкари і її фінансового сектора у зв’язку з проведенням Анкарою військової операції на північному сході Сирії і придбанням російських зенітних ракетних систем С -400.

“Судити про події воєнного часу 104-річної давності повинні історики, а не політики. Дві антитурецькі резолюції, прийняті Палатою представників Конгресу США кидають тінь на турецько-американські відносини і викликають неприйняття у турецького народу”, – сказав турецький лідер.

Ердоган також нагадав, що “пропозиція турецької сторони про створення спільної комісії істориків все ще дійсно, і вірменська сторона може скористатися пропозицією Туреччини”.

Поділитись