Ердоган висунув Росії звинувачення у невиконанні угоди щодо Сирії

Ердоган висунув Росії звинувачення у невиконанні угоди щодо Сирії

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Росія не виконує свої зобов’язання за угодами про врегулювання в сирійському Ідлібі.

Раніше в Сочі президент Росії Володимир Путін і глава турецької держави домовилися про спільні дії щодо врегулювання ситуації на північному сході Сирії. 10 січня стало відомо про введення режиму припинення вогню в сирійському Ідлібі, а Ердоган звернувся до президента Росії з проханням посприяти відновленню там мирного життя і припинення «атак на (президентський) режим».

“Якщо Росія буде дотримуватися цих домовленостей, ми продовжимо їх вірно дотримуватися. В даний час Росія, на жаль, не виконує угоди в Астані та Сочі”, – заявив турецький лідер.

Він також зазначив, що астанинського процесу більше не існує, а Туреччині, Росії та Ірану варто подумати, як його відновити. Реджеп Тайіп Ердоган також підкреслив, що «США не беруть участі в цьому процесі на високому рівні, а тільки на рівні посла або спецпредставника».

«Ми терпіли до останнього часу, але зараз ми збираємося вжити заходів», – заявив Ердоган. Президент Туреччини також повідомив, що очікує від Москви, що вона передасть попередження Башару Асаду.

Ідліб є адміністративним центром провінції, де розташована одна з чотирьох зон деескалації в Сирії, угоду про створення яких було підписано в Астані в 2017 році. Велика частина провінції не контролюється урядовими військами.

Поділитись