Ердоган вирішив захопити територію сирійського міста Мембідж

Ердоган вирішив захопити територію сирійського міста Мембідж

Ситуація в районі міста Мембідж (Манбідж) на півночі Сирії продовжує погіршуватися.

Незважаючи на припинення відкритих зіткнень на вулицях цього міста в провінції Алеппо, наростає протистояння між місцевим арабським населенням і силовими структурами проамериканської курдської адміністрації.

Про це ЗМІ розповіло військове джерело. Багато в чому протестна активність обумовлена ​​складним становищем арабів на контрольованій курдами території, проте місцеві джерела і аналіз розвитку подій вказують на причетність спецслужб Туреччини до загострення ситуації.

Мембідж знаходиться всього в 10 км від лінії зіткнення з турками, тому Ердоган вже давно розглядає можливість розширення окупованих їм територій в рамках операції «Щит Євфрату» за рахунок захоплення Мембіджа і його околиць. З огляду на це турецьке командування використовує провокаторів з числа місцевого населення для дестабілізації обстановки і обґрунтування свого вторгнення.

Все це підтверджується і реакцією Туреччини на події в місті. Анкара практично моментально приступає до нарощування сил протурецьких бандформувань на напрямку Мембіджа. Вже через 6 годин після початку протестів Туреччина приступає до перекидання в район конфлікту загонів угруповання «Фірка аль-Хамза», що діють в зоні операції «Щит Євфрату». Того ж вечора турецьке командування заявляє про готовність у разі необхідності ввести свої сили і взяти ситуацію під свій контроль.

Поділитись