Експерт заявив про другий «Бук» у справі про катастрофу MH17

Експерт заявив про другий «Бук» у справі про катастрофу MH17

Влітку 2014 року Росія планувала перекинути до Донбасу ще як мінімум один зенітно-ракетний комплекс «Бук», стверджує авіаційний експерт Вадим Лукашевич.

Про це він розповів в інтерв’ю українському журналісту Роману Цимбалюку, запис розмови опублікована в Youtube.

За словами Лукашевича, від перекидання другий установки відмовилися через відсутність у представників самопроголошених республік вантажівки для перевезення.

«Намагалися перекинути два Бука, але там же як – наші військові частини, автобат, доставляють техніку до кордону, вона переходила “зеленку” своїм ходом, на гусеницях, а далі потрібно було ставити на інший трак. Вийшло, що у сепаратистів знайшовся відомий трак з тягачем, білою кабіною Volvo, який вони там поцупили у місцевого бізнесмена. Тобто не знайшлося другого трака, тому зайшла тільки одна установка», – стверджує Лукашевич.

Він також заявив, що крах «Боїнга» MH17 і загибель 298 осіб на його борту «врятували Україну від масштабної інтервенції».

Boeing 777 (рейс MH17), що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, впав в Донбасі 17 липня 2014 року. Всі 283 пасажири і 15 членів екіпажу загинули. Серед них були громадяни Нідерландів, США, Малайзії, Австралії та інших країн.

У травні 2018 го в Об’єднаної слідчій групі (JIT) заявили, що лайнер був збитий «Буком», який на Донбас привезли з 53-ї зенітної ракетної бригади під Курськом. Влітку 2019 року Нідерланди пред’явили звинувачення у справі трьом росіянам а також громадянинові України.

Поділитись