В Україні очікується дефіцит сала

В Україні очікується дефіцит сала

Споживання свинини на Україні за останні п’ять років відзначилося зниженням на 7 кг на душу населення, що оцінюється в 30%.

Про це в п’ятницю, 18 червня, розповіла експерт зі свинарства Асоціації тваринників України Ольга Махно, додавши, що в порівнянні з європейськими країнами «українці і так не доїдають свинини».

«Реалізаційна ціна в живій вазі в кінці 2020 року і на початок 2021 року становила 38-40 гривень за кілограм (в середньому близько $ 1,5). У той же час в 2019 році в живій вазі купували в середньому по 44,5 гривні за кілограм», – цитує повідомлення експерта по свинарству ЗМІ.

Махно попередила про можливий дефіцит сала в країні, а також розповіла про нерентабельність вирощування свиней на Україні, яка зумовлена ​​зростанням цін на кормову складову: так, з початку 2019 року вартість кормів для тварин зросла на 20-40% і продовжує стабільно збільшуватися до цього дня.

За прогнозами Асоціації тваринників, подальший приріст цін на сировину може обернутися втратами для малого і середнього бізнесу України.

Імпорт свинини на Україні в грошовому вираженні перевищив експорт в шість разів, відзначившись показниками в $ 19 млн і $ 3,7 млн ​​за період січень – травень 2021 року відповідно. Відповідна інформація випливає з даних, наданих Державною митною службою.

Так, за вказаний період Україна імпортувала 10,3 тис. т продукції, однак показники експорту склали 717 т. Провідним постачальником м’яса виявилася Данія з грошовим показником в $ 8,5 млн, на другому місці – Польща, з якою була імпортовано свинини на $ 4, 3 млн, а також Нідерланди – $ 2,3 млн.

Поділитись