Економіст Тімоті Еш поставив Україну в приклад Європі на тлі енергетичної кризи

Економіст Тімоті Еш поставив Україну в приклад Європі на тлі енергетичної кризи

Україна менш вразлива перед енергетичною кризою в порівнянні з Європою.

Про це в суботу, 23 жовтня, заявив британський економіст Тімоті Еш порталу NV.ua.

«Завантаженість влітку газу (18 млрд куб. м) на сховищах плюс 20 млрд куб. м внутрішнього видобутку також, схоже, досить, щоб протриматися зиму», – зазначив експерт.,

За словами Еша, Європа виявилася непідготовленою і вразливою. Криза стався через помилки в європейській енергетичній безпеці, які були допущені за два десятиліття, зазначив він.

Еш додав, що ситуація з нестачею енергоресурсів викликана також «зеленим» курсом ЄС.

Економіст припустив, що Європі не дозволять замерзнути, так як буде відкритий газопровід «Північний потік – 2» (СП-2).

Однак, за його словами, через півроку надмірні поставки газу призведуть до обвалу цін на газ, а Європа прискорить диверсифікацію поставок заради зниження залежності від російських енергоносіїв.

Днем раніше президент України Володимир Зеленський запропонував ЄС допомогти в досягненні енергетичної незалежності. Він зазначив, що можливості прокачування газу на Україні достатні не тільки для того, щоб нормалізувати ситуацію, але і щоб захистити Європу на найближчі роки від тарифного шоку. Крім того, Україна запропонувала Євросоюзу додатковий транзит 55 млрд куб. м газу.

20 жовтня національна федерація роботодавців України випустила заяву, де повідомила про ситуацію на ринках енергетичних ресурсів країни катастрофічну ситуацію. У федерації відзначили, що в 2021 році різко зросла вартість енергоресурсів і склалася ситуація, коли ціна на газ для українських підприємств виявилася в чотири-п’ять разів вище, ніж у конкурентів.

18 жовтня компанія «Нафтогаз України» зареєструвала заявку на участь в сертифікації оператора СП-2. У компанії повідомили, що українська сторона як і раніше вважає, що для неї існують ризики через запуск газопроводу. Глава компанії Юрій Вітренко заявив про намір направити заперечення німецькому регулятору по процедурі сертифікації.

Поділитись