Економічний союз Китаю і США обійдеться Європі в мільярди доларів

Економічний союз Китаю і США обійдеться Європі в мільярди доларів

Європейські країни можуть втратити 10,8 мільярда доларів від падіння експорту в Китай через перший етап торгової угоди США і КНР.

Про це йдеться в дослідженні Кільского інституту світової економіки (Kiel Institute for the World Economy). Найбільше втратять виробники авіаційної техніки (-3,7 мільярда доларів), транспортних засобів (-2,4 мільярда доларів) і промислового устаткування (-1,4 мільярда доларів). У процентному співвідношенні найсильніше постраждає авіаційна галузь (-28 відсотків), виробники транспортних засобів (-7 відсотків) і фармацевтичних продуктів (-5 відсотків). Головні втрати серед європейських економік понесуть Німеччина і Франція.

У 2021 році Китай витратить на імпорт з США на 95 мільярдів доларів більше, ніж до початку торгової війни в 2017 році, імпорт товарів подвоїться. Тільки в сфері обробної промисловості США зароблять на поставках товарів в КНР в 2020 році на 33 мільярди доларів більше, ніж в 2017, а в 2021 році – на 45 мільярдів. Збільшення імпорту в КНР з США спричинить скорочення поставок з ЄС, звідки Китай зараз отримує одну п’яту всіх ввезених промислових товарів.

“Угода ще сильніше підриває основи роботи Світової організації торгівлі (СОТ), а саме – принцип вільної торгівлі. Китай, який неодноразово наполягав на цінностях багатосторонньої системи, тим самим робить себе співучасником у порушенні основних принципів СОТ”, – заявив президент Кільського інституту Габріель Фельбермайр.

США і Китаю 15 січня підписали угоду про перший етап торгової угоди між країнами. За договором за два роки Китай витратить на товари і послуги зі США 200 мільярдів доларів. США натомість скасує мита на товари з КНР після другого етапу операції.

Поділитись