Дозу вакцини від коронавірусу оцінили у $40 доларів – Reuters

Дозу вакцини від коронавірусу оцінили у $40 доларів – Reuters

Координатори Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI) виходять з того, що одна доза майбутньої вакцини від коронавіруса COVID-19 буде коштувати максимум $40.

Про це сказав член керівництва альянсу Сет Берклі, повідомило агентство Reuters в понеділок, 27 липня.

Берклі відкинув інформацію з джерел у Євросоюзі про те, що альянс вже точно визначився з розцінками в $40 за дозу для пацієнтів в розвинених державах світу.

“Розкид в цифрах набагато ширший, а вони (джерела в ЄС) вибрали найвищу ціну”, – зазначив він.

За словами Берклі, представники нового міжнародного фінансового механізму GAVI Covax AMC, що допоможе забезпечити найбідніші країни світу вакциною від коронавіруса після її створення, дійсно влаштували презентацію для країн ЄС.

“$40 була максимально високою ціною у переліку запропонованих розцінок для країн з високими доходами населення”, – сказав Берклі.

Він пояснив, що випробування більшості ймовірних вакцин знаходяться на такому ранньому етапі, що про фінальні розцінки говорити передчасно.

“Правда полягає в тому, що ніхто й гадки на має, якою буде ціна, так як немає розуміння того, яка з потенційних вакцин спрацює”, – підкреслив Берклі.

Як відомо, Великобританія у червні організувала в режимі онлайн третій Глобальний саміт по вакцинам, учасники якого зобов’язалися виділити в цілому $8,8 млрд на фінансування Глобального альянсу з вакцин та імунізації на період з 2021 по 2025 рік.

На саміті було оголошено про організацію нового міжнародного фінансового механізму, який допоможе забезпечити найбідніші країни світу вакциною від коронавіруса після її створення. GAVI розраховує залучити початкове фінансування нового механізму в розмірі $2 млрд.

Принцип попередніх зобов’язань по майбутнім закупівлям вакцин (AMC, Advance Market Commitment) вже довгий час застосовується GAVI і покладено в основу нового фінансового механізму. Першими фінансування нового механізму повинні здійснити Великобританія, Італія, Канада і Норвегія, а також Фонд Білла і Мелінди Гейтс.

Поділитись