Довірчі відносини Путіна і Макрона опинилися під загрозою

Довірчі відносини Путіна і Макрона опинилися під загрозою

Деякі люди хочуть зруйнувати довірчі відносини між президентами Росії і Франції Володимиром Путіним і Еммануелем Макроном.

На це вказує спроба спотворити суть переговорів лідерів двох країн, заявив дипломатичне джерело газети «Коммерсант» в Москві. За його словами, у Франції є «певні кола, яким не подобається конструктивний характер російсько-французького діалогу».

«Ці кола зайняті формуванням токсичною атмосфери навколо всього, що пов’язано з Росією, з використанням самих низькопробних прийомів, в тому числі прямого підроблення та наклепу», – пояснив співрозмовник видання.

Він додав, що російська влада сподівається на швидке припинення цих «неналежних спекуляцій». Джерело також зауважило, що публікація в пресі стенограм телефонних переговорів Путіна і Макрона «не передбачена міжнародним протоколом і дипломатичним етикетом», однак за останні місяці це відбувається вже вдруге. «Особливу стурбованість викликає твердження автора з посиланням на неназване дипломатичне джерело про автентичність матеріалу. Насправді ж в ЗМІ знову потрапило свідомо спотворений зміст бесіди глав держав», – зазначив співрозмовник ЗМІ.

Стаття, яка обурила Москву, була опублікована у французькому виданні Challenges на початку листопада. У ній із посиланням на якийсь дипломатичне джерело говорилося, що Путін попросив у Парижа допомоги у виробництві вакцини Sputnik V. Автори публікації стверджували, що Макрон ухилився від прямої відповіді і сказав, що йому потрібно обговорити це питання з вченими.

При цьому прес-служба Кремля, коментуючи цю розмову, повідомила лише, що президенти Росії і Франції висловили зацікавленість в поглибленні співпраці з боротьби з коронавирусной інфекцією, включаючи налагодження зв’язків між російськими профільними структурами та Інститутом Пастера в області розробки і виробництва вакцин.

До цього, у вересні, газета Le Monde опублікувала статтю, в якій говорилося, що Путін в ході одного з розмов з Макрона припустив, що опозиціонер Олексій Навальний міг сам випити отруту «з невстановлених причин» і отруїтися. Видання зазначало, що російський лідер нібито говорив про Навальний з презирством і навіть назвав його «простим інтернет-баламутом».

Поділитись