Дострокові парламентські вибори в Північній Македонії відбудуться 12 квітня

Дострокові парламентські вибори в Північній Македонії відбудуться 12 квітня

Дострокові вибори в парламент Північної Македонії пройдуть 12 квітня 2020 року, повідомив прем’єр-міністр Зоран Заєв.

Раніше Євросоюз відклав дату початку переговорів про вступ Північної Македонії, незважаючи на очікування Скоп’є і численні поступки керівництва країни, включаючи перейменування республіки за договором з Грецією.

Увечері в неділю лідери найбільших семи партій провели нараду з метою знайти вихід з ситуації, що склалася. “Єдина позиція всіх лідерів, що євроатлантичні інтеграції – наша мета. Досягнуто домовленості, що парламентські вибори будуть проведені 12 квітня 2020 року”, – написав Заєв в Twitter.

У суботу в зверненні до нації прем’єр заявив, що країні потрібні дострокові парламентські вибори після “історичної помилки” Євросоюзу, яка не починає з країною переговорів про вступ. Вибори, за його словами, необхідні, щоб громадяни підтвердили політику на вступ до Євросоюзу.

Для оголошення дострокових виборів необхідне рішення президента країни, тому переговори з партійними лідерами проходили в резиденції глави держави Стево Пендаровскі за його активній участі.

Албанія і Північна Македонія мають статус кандидатів у члени ЄС. ЄК раніше офіційно рекомендувала почати з Скоп’є вступні переговори. Але в 2018 році, а потім в червні цього року 28 країн в рамках Ради ЄС відклали ухвалення остаточного рішення, що було обумовлено необхідністю виконати ряд вимог ЄС. У червні країни ЄС домовилися досягти рішення про відкриття переговорів про приєднання Північної Македонією та Албанії не пізніше жовтня 2019 року”.

Фото РИА Новости.

 

Поділитись