Додон назвав Санду причетною до крадіжки з банків Молдови 1 мільярда євро

Додон назвав Санду причетною до крадіжки з банків Молдови 1 мільярда євро

Президент Молдови Ігор Додон звинуватив його суперницю на виборах глави держави Майю Санду в причетності до розкрадання з банків країни € 1 млрд.

Про це молдовський лідер заявив у своєму відеозверненні, опублікованому в п’ятницю, 13 листопада. На доказ своїх слів політик продемонстрував документи, які свідчать про те, що Санду в якості члена уряду виступила за ті рішення, які призвели до «крадіжці століття».

«Люди повинні знати: за все це проголосувала Санду. Розумію, якби вона була філологом чи істориком, але вона представляється економістом, хвалиться, що працювала у Світовому банку», – вказав Додон.

«Крадіжка століття» в Молдові сталася в листопаді 2014 року. Тоді з трьох молдавських банків – Banca de Economii, Unibank і Banca Socială – зник $ 1 млрд. Ці гроші становили 20% ВВП країни і 58% доходів бюджету в 2014 році. За даними слідства, висновок такої суми грошей проходив за участю державних чиновників і Національного банку Молдавії (НБМ).

Кошти на суму $ 1 млрд шахраї перевели в підставні компанії у Великобританії та Гонконгу, потім їх розмістили в латвійських банках на рахунках під іменами різних іноземців.

Санду 2 листопада перемогла в першому турі виборів президента Молдавії з 36,16% голосів. Додон набрав 32,61%.

Таким чином, в Молдові пройде другий тур президентських виборів, так як жоден з кандидатів не набрав необхідної порога в 50% і один голос.

Поділитись